Fransız düşüncesi felsefe tarihinin kırılma noktalarında kendini göstermiştir. Yunan düşüncesinden skolastik düşünceye değin, epistemolojik bağımsızlığını ilkece kendinde bulundurmayan özneye nihayet cogito ile bu bağımsızlığı hediye eden Descartes böylece modern felsefenin kurucusu olur. Otonom insanı merkeze alan bu miras, düşünsel ilerleyişimizde büyük bir ivmelenme yaratır ve böylece Aydınlanma’ya giden kapılar aralanır. Montesquieu, Voltaire, La Mettrie, Diderot ve Rousseau gibi isimlerin şekillendirdiği Fransız Aydınlanması, özgürlük, mutluluk, iyimserlik, bilimsel düşünce, toplum sözleşmesi gibi ilkeleri ve Ansiklopedisiyle yeni bir düşün çağı inşa eder.
Pozitivist düşünceden, sanat, hayal gücü ve çağdaş dünyaya uzanan akışlarla felsefe alanındaki değişimi ve interdisipliner geçişlilikleri ortaya koyan Fransız düşünü; psikanalizden insan haklarına, sinemadan topluma uzanan etkileriyle geniş bir çerçeve çizmektedir. Anselmus, Pascal, Bachelard, Lacan, Foucault, Badiou, Balibar, Derrida, Diderot, Kristeva, Bataille ve nice isimlere eşlik edeceğimiz bu serüvende Felsefelogos’un Ekim 2023 80. Sayısını “Fransız Felsefesi”ne ayırmaya karar verdik.
Amacımız bir yandan bu engin düşünsel yaklaşımların tarih aşamalarında ne türden izler bıraktığı üzerine yoğunlaşmak öte yandan ise günümüze yön veren interdisipliner yaklaşımları Fransız dünyası dolayımında incelemek olacaktır. Felsefelogos’un “Fransız Felsefesi” özel sayısı için Fransa’da felsefenin dünden bugüne devam edegelen süreciyle ilgili kapsamlı ve nitelikli katkılarınızı bekliyoruz.
Yazıların son gönderim tarihi:
01 Eylül 2023
Yazı gönderme için iletişim:
felsefelogos@gmail.com
Sayı Editörleri:
Aslı Avcan-Özlem Derin